EN | NL

TIMELINE

timeline

LIVE ACTS

Hier vind je informatie over onze live acts. Klik op de naam van de artiest om meer te zien en te horen!

Guus Bok Live Band Hellendaal DJ Sifu Wu Ntjam Rosie Max Horák Maas Vibes Franky Sticks Trio Vamonos Poppentheater Wim Noordgraaf

Op vrijdag vindt de Grand Opening plaats: één volgepakte show. Enjoy de kunst en de diverse Rotterdamse muzikale acts onder de fraai aangelichte Tropicana koepel.

Vanaf 18:30 kun je onder het genot van een drankje genieten van alle visuele kunst. Het Tropicana Fest zal om 19.30 officieel worden geopend. Rond 19:45 start het programma ‘Maas Vibes’! Hierin presenteren de makers van Digters aan de Rotte een programma waarin als een vloeiend lijnenspel, samensmeltingen van artistieke en muzikale uitingen in stadse sferen centraal staan. Als afsluiter gaan we dansen op de muziek van kunstenaar & DJ Franky Sticks. Rotterdam op z’n best.

Voor onze jongste bezoekers hebben wij levende legende Wim Noordegraaf uitgenodigd, wereldberoemd in Rotterdam voor zijn (in eigen woorden) niet-truttige poppenkast. Ouders krijgen zo de kans om de kunstwerken te bewonderen, terwijl de kinderen vol bewondering naar de het poppentheater kijken. De shows zijn om 10:30 en 11:15.

Geniet tijdens de halftime show (13:30) van het Jazz optreden van Ntjam Rosie: een inspirerende mix van soul en pop, uitgevoerd in duo met trompettist Floris Windey.

Tijdens dit tijdslot dans je tijdens de halftime show (16:00) mee met dit geweldige Rotterdamse flamenco trio: opzwepende ritmes, warme harmonieën en elegante bewegingen van de flamenco samen in één vurig geheel.

Geniet van het unieke popconcert van de 8-koppige Liveband van Guus Bok: Nederlandstalige Popmuziek met een moderne sound. Met dit concert wordt Tropicana omgetoverd in een uniek uitgelichte concertzaal. Guus nodigt hierbij ook enkele unieke gastartiesten uit.

Ga op in de heerlijke klassieke muziek tijdens dit unieke klassieke lunchconcert uitgevoerd door de Young Talent Orchestra van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut, onder leiding van dirigent Mikhail Zemtsov. Je kunt je eigen lunch meenemen of de biologisch lunch van BlueCity erbij bestellen.

Ken je dat gevoel? Wanneer je zoveel energie in je hebt dat je niet anders kan dan bewegen? Dat je op wat voor manier dan ook mee wil gaan in dat explosieve gevoel? Max Horák had dat gevoel en stopte dit in zijn muziek. Explosief, energiek en catchy.

VISUAL ARTISTS

Hier vind je informatie over onze visuele artiesten. Klik op de naam van de artiest voor meer informatie!

Artist Artist Artist Artist Artist Artist Artist Artist Artist Artist Artist Artist Artist Artist

Edwin Jans is geboren in Dordrecht 1976, hij werkt en woont in Rotterdam.

Zijn bedoeling bij het maken van zijn werk is om een ​​archeologisch oppervlak op te zetten als een soort dagboek waarin het verstrijken van de tijd een belangrijke rol speelt. De architecturale vormen worden toegevoegd, verwijderd of nog vaag gezien als herinneringen als een combinatie van constructie en archeologie.

Het gaat niet zozeer om de toepassing van kleur en vorm, maar om de beleving van gevoel en de actie die zich transformeert tot een werkelijkheid van persoonlijkheid en menselijke toevoegingen aan hun omgeving.

www.edwinjans.nl

Guda Koster heeft een heel duidelijk “handschrift” waarin textiel een belangrijke rol speelt. De strakke vormen en patronen in felle kleurtinten lijken vanzelfsprekend in de gefotografeerde enscenering, in gewaagde combinatie met een hint of suggestie van essentiële lichaamsdelen - armen en benen en om het overduidelijke, niet zichtbare hoofd te maken. Ze zijn geënsceneerd in de ongemakkelijke poses, met een licht humoristische ondertoon en soms met een vleugje zwarte humor, maar altijd een kleurrijke vrolijkheid die het geheel overheerst. Wat iemand gelukkig maakt, zet ook aan tot nadenken.

Guda's werk beweegt zich tussen mode, beeldhouwkunst, fotografie en performance. De samenleving van de 21e eeuw overspoeld door beeldcultuur, waarin het bewaken van persoonlijke privacy bijna onmogelijk is, het werk raakt een gevoelige snaar, met een eenvoudig maar duidelijk uitgangspunt - wie wil niet dat het zichtbaar opvalt en toch onzichtbaar blijft?

www.gudakoster.nl

Robin Kolleman onderzoekt het grensgebied van acceptatie binnen fysieke (sociale) omgang en de gevolgen en resultaten daarvan; het gebied tussen nabijheid en kwetsbaarheid, tussen geweld en onschuld. Ik onderzoek vormen van contact tussen lichamen, met het mijne of dat van een ander.

Drie stadia van contact: de Look, de Touch en de Affect staan ​​hierbij centraal. Wat is mijn/jouw/jouw plaats, afstand, relatie tot en omgang met de mensen om je heen. Hoe wordt het veroorzaakt / bepaald / verstoord / gecontroleerd / beïnvloed of voorkomen.

www.robinkolleman.nl

Rob van der Hoeven volgde de afdelingen moderne en hedendaagse kunst van de Rotterdam School of Fine Arts Willem de Kooning en de Statens Kunstakademi in Oslo, Noorwegen. Zijn specialisatie was beeldhouwkunst.

Van der Hoeven laat zich inspireren door de twintigste-eeuwse Europese geschiedenis. Maar zijn werk verwijst nooit alleen naar het verleden, er is altijd een link met het heden en de huidige stand van zaken.

www.robvanderhoeven.nl

Eddy Kaijser (Studio ID Eddy) laat zich inspireren door de belangrijkste waarde van de stad: mensen.

Wij brengen mensen samen en brengen vreugde in hun leven. We zijn succesvol als we ze kunnen inspireren, laten spelen, ontmoeten en genieten. De focus ligt op het gedeelde domein zoals openbare ruimte en semi-openbare plekken. Deze plekken zijn van de mensen, ze zijn van grote waarde voor een stad en het geluk van burgers. Helaas is de openbare ruimte in veel gevallen niet ingericht om als zodanig te functioneren.

www.ideddy.com

Jakob de Jonge studeerde in de zomer van 2012 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2014 richtte hij THE HAGUE PEACE PROJECTS op, een organisatie die diaspora uit conflictgebieden samenbrengt om de dialoog aan te gaan en vreedzame oplossingen te ontwikkelen.

Jakob ontdekt en deelt graag met de kijker de schoonheid en pure magie van de realiteit waarin we leven. Vermengd in dit landschap van onze realiteit is het niet aflatende lijden van mens en natuur. Hij wil de paradoxale spanning uitdrukken tussen hoop en angst, ideaal en realiteit, geloof en cynisme, eerlijkheid en hypocrisie.

In zijn schilderijen transformeert hij beelden van de verschrikking van de werkelijkheid in beelden van rust, inspiratie en energie. In de woorden van Martin Luther King: "We moeten ons niet alleen concentreren op de negatieve verdrijving van oorlog, maar ook op de positieve bevestiging van vrede." Dit is wat Jakob probeert te doen.

www.jakobdejonge.com

Waarnemingen van natuurlijke fenomenen; hun ritmes en bewegingen zijn vaak het uitgangspunt voor het werk van Michael Bom.

Zijn motieven put hij vaak uit natuurlijke elementen zoals water, zon, wind en maan. Een belangrijk motief voor hem is de zee. Hier verschijnt de natuur in zijn eenvoudigste, essentiële, onveranderlijke vorm. De zee is een constant bewegend landschap dat nooit twee keer hetzelfde is, maar toch hetzelfde blijft. Door abstractie brengt hij de essentie van deze waarnemingen over.

Michael werkt met verschillende media waarin hij zijn interesse in reflectie, beweging en structuur onderzoekt. Met drukwerk en schilderijen op canvas op platte en statische vlakken gebruikt hij stippen en ritme en het naast elkaar plaatsen van lagen om abstracte vertalingen van beweging te bereiken. Met zijn kinetische 'analoge' machines is hij in staat zijn waarnemingen uit te drukken door middel van een voortdurend veranderende beweging tussen op elkaar inwerkende oppervlakken van stippen en filters.

www.michaelbom.com

Hoe werkt amusement? Kan ik mezelf vereeuwigen? Zijn er positieve kanten aan het nihilisme?

Met dit soort vragen houdt Kim zich bezig in zijn werk. Door verschillende benaderingen te visualiseren hoopt hij duidelijkheid te vinden voor zichzelf en zijn publiek. Nooit een zwart-wit antwoord, want alles is altijd veel ingewikkelder dan we ons kunnen voorstellen. Momenteel werkt hij aan een serie over seks en geweld. Deze twee onderwerpen zijn het onderwerp geweest van afbeeldingen van de vroegst bekende artistieke uitingen van de mensheid en hebben sindsdien nooit meer een grote rol gespeeld. Door de geschiedenis heen en door verschillende culturen heen was de manier om deze onderwerpen te benaderen zeer gevarieerd. Klopt onze huidige mening, gezien deze rijke diversiteit? Hoe kan het dat we zo aangetrokken worden door deze thema's, maar er tegelijkertijd door worden afgestoten? Door verschillende ideeën te onderzoeken en te visualiseren, hoopt Kim dichter bij de waarheid te komen als die er is.

www.kimhospers.nl

Ruud Goedhart (1958) is een Nederlandse schilder en muzikant, opgeleid aan de kunstacademies in Utrecht en Rotterdam. Zijn werk maakt deel uit van de privécollecties van onder meer Museum Boijmans Van Beuningen, CBK Utrecht en andere privécollecties.

Hij woont en werkt in Rotterdam.

www.ruudgoedhart.com

De sculpturen van Douwe zijn eenvoudig en helder gevormd. Hoewel ze misschien alledaagse motieven lijken te verbeelden, zijn achter hun eenvoudige uiterlijk complexe beslissingen genomen. In zijn werken speelt hij met de fundamentele principes van de beeldhouwkunst zoals ruimte, vorm en massa.

Dit spel blijft niet bij een abstracte opvatting maar heeft altijd een consequentie in de betekenis van zijn sculpturen. Als beeldhouwer werpt Douwe een frisse blik op traditie, maar verwijst hij ook graag naar strips en tekenfilms. Zijn fascinatie voor de mogelijkheden en grenzen van beeldhouwkunst als medium gaat hand in hand met een vorm van humor, die het perspectief van zijn werken verruimt en lichtheid geeft. Hij heeft zowel particuliere als openbare kunstprojecten uitgevoerd.

www.douwehalbertsma.nl

Het werk van Mevrouwjansen komt tot stand door de minutieuze digitale bewerking van zwart-witfoto's. De foto's die ze gebruikt zijn voornamelijk foto's uit het traditionele privé fotoalbum (periode 1850-1950) waarin mensen 'strak', bijna emotieloos, geposeerd worden. De anonimiteit van de afgebeelde personen, die niet meer in leven zijn, intrigeert haar.

De ‘energie’ die in het lichaam zat op het moment dat de foto werd genomen, is er niet meer. De foto is het enige bewijs van hun bestaan. Omdat deze foto's zo weinig laten zien van de gevoelens van de geportretteerden, maakt mevrouw Jansen deze zichtbaar vanuit haar eigen gevoelswereld.

Het visuele proces begint al tijdens haar zoektocht naar een geschikte foto die haar ‘raakt’ en waarmee ze aan de slag kan. Ze bouwt het beeld op door digitaal te schilderen en er nieuwe delen en achtergronden aan toe te voegen, waardoor een digitale fotocollage ontstaat. De fotocollages lijken vaak tegen de schilderkunst aan te leunen en zijn allemaal gemaakt vanuit het “toe-eigening” principe, of kies een afbeelding en pas deze aan naar je eigen idee en fantasie, om zo een totaal nieuwe en eigen werkelijkheid te creëren.

Vanaf 2017 maakt mevrouw Jansen ook gebruik van recent gemaakte portretfoto's waarin soms delen van oude foto's (periode 1850-1950) zijn gebruikt. In haar laatste werk “huh?” de emotie van de geportretteerde is prominenter aanwezig.

mevrouwjansen.wixsite.com/mevrouwjansen

Studio igNor is een multidisciplinair creatief bedrijf. Kunst- en ontwerpconcepten voor architecturale projecten zijn de belangrijkste doelstellingen. igNor maakt installaties, sculpturen en meer. Het is gelegen op historisch industrieterrein aan een rivier en met uitzicht op de skyline van Rotterdam.

Nora van Krimpen is oprichter van studio igNor. Ze is gediplomeerd interieurarchitect, docent kunstacademie. Haar interesses liggen bij houtbewerking, meubelen en interieurdesign. Nora is een gepassioneerd ontdekkingsreiziger, dromer en werker.

www.ignor.nl

NEON Foundation gebruikt Tropicana Fest als een platform om zowel opkomende als gevestigde artiesten te presenteren. In samenwerking met de Willem de Kooning academie zal NEON een student van de Willem de Kooning academie de kans geven om hun werk te tonen tijdens Tropicana fest. Deze samenwerking wordt jaarlijks.

De leider van de afdeling beeldende kunst, Karin Arink, zal een student aanbevelen wiens werk bij het thema past en die media-aandacht zou gebruiken. Karin Arink is cursusleider van de afdelingen BA Fotografie en BA Autonome Beeldende Kunst, beide aan de School of Fine Art van de Willem de Kooning Academie Rotterdam, waar ze momenteel ook docent is.

www.wdka.nl

Het werk van Barbara Helmer gaat over breuken, kleine delen van een geheel. En over licht dat door een voorwerp schijnt, of erop weerkaatst. Het verwijst naar sieraden, kwarts en mineralen, kettingschakels en op een meer abstracte manier naar verbonden en verbonden vormen. Schoonheid inspireert haar. Het is overal te vinden: vormen, details, licht, kleuren die haar opvallen. Het is terug te vinden in mijn directe omgeving en ik vind het in de natuur, maar ook in het gebruik en de combinatie van kleuren in tijdschriften, in foto's of grafiek; zelfs in handleidingen. Naast het waarnemen voelt ze een drang om te creëren: er verf van te maken. Techniek is voor haar interessant om bepaalde effecten te bereiken in een resultaat dat ze nastreeft. Het speelt een belangrijke rol in het beeld omdat het de kwaliteit van het beeld bepaalt. In grote tekeningen is ze vaak aan het experimenteren, op zoek naar nieuwe vormen en mogelijkheden. Muurschilderingen worden meestal gemaakt voor specifieke ruimtes/locaties.

www.barbarahelmer.nl